Het begin

Mijn naam is Marinca Uijland en ik hou van taal met een verhaal. Met deze fascinatie begon ik in 2019 mijn afstudeerproject voor de opleiding Kunst & Economie aan de HKU. Ik stuitte op het boekje ‘1000 vergeetwoorden om te koesteren’ in de bibliotheek in Amersfoort. Het wekte meteen de interesse om mij meer te verdiepen in vergeetwoorden: oud Nederlandse woorden die je tegenwoordig steeds minder hoort.

Het oorspronkelijke doel van mijn onderzoek was om vergeetwoorden op een nieuwe manier onder de aandacht te brengen. Al gauw bleek dat deze oude woorden veel meer te vertellen hadden: ze leveren nieuwe gesprekken op! Voor de één vanuit herinnering of herkenning, voor de ander vanuit verbeelding en fantasie. Daar wilde ik meer mee doen.

Wablief?! het spel

In samenwerking met gamestudio Living Story heb ik de mogelijkheden onderzocht om van vergeetwoorden een spelconcept te maken voor jong en oud. Hiermee rondde ik mijn afstudeerproject af en kwam het project in de categorie ‘innovatie’ tot de voorlaatste ronde van de HKU-awards.

Om het spel te kunnen realiseren startte ik in 2021 een crowdfundcampagne bij Voordekunst. Het project bereikte regionale en landelijke media én het streefbedrag werd tot twee keer toe behaald. 231 donateurs maakten het mogelijk: de eerste speleditie in het thema van vergeetwoorden. 

Met speciale dank aan Eveline Wijdeveld. De illustratrice van Wablief?!. 

©Wablief?!                                        
KvK: 82838844
BTW: NL003737606B55

Spelcreatie: Wablief?! & Living Story
Ontwerp: Eveline Wijdeveld